Ballonvaren

ballonvaart

In een rieten mandje hangend aan zo'n grote mooie luchtballon. Varend over schitterende bossen, rustieke dorpjes of uitgestrekte polders. Een avontuur als in de dagen van Jules Verne. Boek een ballonvaart bij High5 Ballooning en ervaar wat het betekent om met een adembenemende vaart van 1 tot 1,5 uur en met de snelheid van de wind te genieten van de frisse lucht met uitzicht van horizon tot horizon. Een avontuur van het begin tot aan het einde.

Hoe gaat het in zijn werk. Het uitgangspunt van High5 Ballooning is om passagiers zoveel mogelijk in en over hun eigen omgeving te varen. Wij varen doorgaans met een ballon waarbij naast de piloot 4 tot 5 passagiers meevaren. Indien U boekt voor 4 of 5 passagiers tegelijk, dan heeft U voorrang voor het bepalen van een datum en kunt in overleg een eigen startlokatie bepalen. Hier is uiteraard wel toestemming voor nodig van de landeigenaar en/of plaatselijke overheid. Voor overige passagiers stelt High5 Ballooning de groepen samen en bepaalt afhankelijk van de weersomstandigheden waar er gestart wordt. Heeft U nog grotere groepen, bel dan gerust. Er zal dan met meerdere balonnen gestart worden.

Waar en wanneer. Wij zijn met ballonvaren sterk afhankelijk van het weer.

De start. Op een geschikt startveld wordt de ballon opgebouwd en als alles compleet is, wordt begonnen met het vullen van de ballon met koude lucht. Dit doen we met een ventilator. Als de ballon zijn mooie ronde bolle vorm begint te krijgen, wordt begonnen met het verwarmen van de inhoud met behulp van de brander. Zo'n 20 minuten nadat we zijn begonnen, staat de ballon overeind.

Ready for take-off. Nu is het moment gekomen om in te stappen. de ballonvaarder doet de laatste inspecties en het sein "ready for take-off" kan worden gegeven. Als dan de ballon wordt losgekoppeld , klimmen we langzaam de lucht in. Dan pas beseffen veel van onze gasten waarom dit avontuur eigenlijk niet aan andere mensen kan worden uitgelegd. Men moet dit zelf ervaren om dit avontuur te kunnen begrijpen.

Drijvend door de lucht. De ballonvaarder zal de ballon naar een door hemzelf gekozen hoogte brengen. Vervolgens laten we ons zwevend als een vogel door de wind meevoeren. Genietend van het weidse uitzicht passeren we alles wat onder ons zich afspeelt. Schitterende natuur, rustieke dorpjes en zwaaiende mensen. Afgezien van de hoogte lijkt de ballon schier onbestuurbaar. Ook de bestemming van onze reis blijft dus een avontuur.

De landing. Na ongeveer 1 tot 1,5 uur, kijkt de ballonvaarder uit naar een geschikte landingsplaats. Zodra deze gevonden is, wordt de daling ingezet en zetten we de ballon aan de grond. Bij wat  meer wind zal de mand nog wat over de grond schuiven of zelfs omkiepen, bij rustig weer zal de landing ook rustig verlopen. Na de landing wordt de ballon weer opgeruimd en ingepakt en is het tijd om het avontuur waardig af te sluiten. Volgens de aloude traditie van de ballonvaart ondergaat U een luchtdoop en wordt U in de (lucht)adelstand verheven. Uiteraard met het heffen van een goed glas champagne.

Veiligheid voorop. Ballonvaren is de oudste en veiligste vorm van luchtvaart. Maar ondanks dat besteed High5 Balloning veel aandacht aan veiligheid. Jaarlijks ondergaan onze ballonnen een verplichte strenge keuring en voor de vaart wordt gecontroleerd of alles daadwerkelijk in orde is. Voordat U bij ons instapt ontvangt U bovendien nog een gedegen instructie over wat U verwachten kunt. Het is belangrijk dat U de aanwijzingingen van de ballonvaarder opvolgt. u zult merken dat dit niet ingewikkeld is en als vanzelf gaat. Voor het geval dat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch iets gebeurt, hebben wij als extra veiligheid een passagiersverzekering afgesloten. Deze verzekering is standaard bij de prijs inbegrepen.

      back to the top